PočetnaReceptiLokacijeBiografijaCV

  ORGANSKI ZALOGAJI

 

DORUČAK

 

Sastojci:
 - 4 jaja
 - 1 veća paprika
 - 1 glavica crnog luka
 - maslinovo ulje
 - 1 grančica peršunovog lista
 - prstohvat soli
 - organski sir ili jogurt po želji

 
  Priprema: Na ulju izdinstati sitno iseckan luk, posle 5minuta dodati papriku koju smo prethodno isekli na komadiće. Posolite, poklopite i krčkajte na tihoj temperaturi dok povrće ne omekša. Ubacite jaja i mešajte. Pecite kajganu uz stalno mešanje dok ne postane mrvičasta. Poslužite odmah uz sir ili jogurt.
   

 
  Sastojci:
 - mladi kupus
 - cvekla
 - šargarepa
 - jabuka
 - luk
 - limun, maslinovo ulje
 - himalajska so
 
     Priprema: Povrće iseći na tračice, začiniti. Obogatite salatu bademima, lešnicima, orasima ili narom po želji!   
   


 
  Sastojci:
 - 1 mala šolja prosa
 - 2 šolje vode
 - 3 jaja
 - kašičica himalajske soli
 - kašika maslinovog ulja
 - domaći kozji sir
 - soda bikarbona
 
     Priprema: Umutite jaja, dodajte so, sodu bikarbonu i ulje. Nakon toga dodati obareno proso i sve zajedno sipajte u kalupe obložene papirom za pečenje. Kada napunite kalupe u sredinu svake smese dodati komade kozjeg sira. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 220 stepeni oko 20 minuta.  


  Sastojci: (zeleni)
 - 150ml bademovog mleka
 - 100g mladog spanaća
 - 100g jagoda  (mogu biti smrznute)
 - 1 banana
 - kašika svežeg đumbira
 
      Priprema: Ubaciti u blender i mutiti dok ne dobijete kremastu teksturu!   
   


 
  RUČAK  
  Sastojci:
 - 250g sočiva
 - 2 čena belog luka
 - 200g svežeg spanaća
 - 3 sveža paradajza
 - 1/2 kašike karija
 - 1-2 kašičice narendanog đumbira
 - maslinovo ulje, himalajska so, cimet
 
      Priprema:  Operite i naseckajte spanać.  U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte izgnječegi beli luk, đumbir, kari, cimet i so i mešajte sastojke oko minut na slaboj vatri. Dodajte spanać, promešajte i poklopite na minut dva dok spanać ne omekša. Zatim dodajte skuvano sočivo i paradajz, poklopite i dinstajte oko 20 minuta. Na kraju možete dodati malo svežeg peršuna.  
   


 
  Sastojci:
 - 2 lososa medaljona
 - 4 kašike maslinogo ulja
 - 1/2 kašičice soli
 - sok od 1 limuna
 - 200g gustog jogurta
 - 2-3 čena belog luka
 - začini
 
      Priprema:  Marinirajte ribu! Namažite gril tiganj sa 2 kašike maslinovog ulja i dobro zagrejte. Spustite komade ribe, pa pecite svaki 5-10 minuta sa obe strane, u zavisnosti od debljine. Pomešajte jogurt sa sokom od pola limuna, dodajte sitno iseckan beli luk i začine po ukusu. Poslužite ribu uz ovaj preliv i salatu po želji.  
   


 
  Sastojci:
 - 3 šake svežeg spanaća
 - 2 crna luka
 - 5 čenova belog luka
 - organska pavlaka
 - 100g šampinjona
 - 150g organske testenine
 - začini, maslinovo ulje
 
      Priprema:  Na vrelom ulju se proprži iseckan crni luk. Dodaju se iseckani šampinjoni, spanać, pavlaka, beli luk i začini. Kuva se dok se sos malo ne zgusne. Na kraju sve sjedinimo sa prethodno skuvanom testeninom. Ostaviti malo da odstoji da testenina upije ukus sosa.  
   


 
  VEČERA  
  Sastojci:
 - polovina glavice karfiola
 - 1 crveni luk
 - 3-4 čena belog luka
 - 2 crvene paprike
 - rukola
 - organski kozji sir
 
      Priprema:  Zdravo testo za picu možete pogledati ovde. Kada je osnova napravljena, obogatite je po želji. Pecite na 220 stepeni oko 10-ak minuta.  
   


 
   
   


 
  SLATKIŠI  
  Sastojci:
 - 200g čokolade od 70% kakaa
 - 3 kašike maslinovog ulja
 - 3 kašike meda
 - 60g kokosovog šećera
 - 150g seckanih lešnika
 - 20 pečenih lešnika
 
      Priprema: Istopiti čokoladu na pari sa maslinovim uljem. U to dodajte med, kokosov šećer i seckane lešnike. Sve izmešajte i ostavite fil da se malo stegne. Kad odstoji podelite smesu na jednake delove. Svaki deo uvaljajte u kuglicu, zatim je spljoštite i u sredinu stavite pečeni lešnik. Potom ponovo napravite lopticu.   
   


 
  Sastojci:
 - 1dl maslinovog ulja
 - 1 kafena šoljica oraha
 - 3 kašike agavinog sirupa
 - džem od kajsija
 - 2 kafene šoljice speltinog brašna
 
      Priprema: U činiji pomešati sve sastojke i zamesiti testo tako da bude srednje tvrdo. Ako je potrebno dodati još brašna. Razvaljajte testo oklagijom na debljinu prsta i modlicom vaditi vanilice. Poredjajte ih u pleh i pecite na 160 stepeni 20 minuta. Možete da ih jedete tako ili da ih filujete domaćim džemom (recept za domaći džem bez konzervansa) ili rastopljenom crnom čokoladom.  
   


 
  Sastojci:
 - 200ml kokosovog mleka
 - 200g čokolade od 70% kakaa
 - 1 kašika meda
 - šaka smrznutih malina
 - kokos za dekoraciju
 
      Priprema: Na pari otopite čokoladu pa dodajte pomalo kokosovog mleka i mešajte da se sve sjedini. Kada bude gotovo, možete da dodate i kašiku meda, ali ne morate zavisi od gorčine na koju ste navikli. Sipajte mus u male činije i odozgo dekorišite sa smrznutim malinama i kokosovim brašnom.