Muzej čokolade u Hong Kongu
Klikom na fotografiju saznajte više o ovome
  Čokoladne lego kockice
Klikom na fotografiju saznajte više o ovome
 
Kuća od čokolade
Klikom na fotografiju saznajte više o ovome
  Čokoladna pasta za zube
Klikom na fotografiju saznajte više o ovome
         
 

Niko nije imun na ukusne poslastice. U nastavku možete pročitati nekoliko zanimljivih činjenica o raznim slatkišima:

  • Naučni naziv drveta odakle potiče čokolada "Theobroma cacao" u  prevodu znači "hrana za bogove".
  • Crna čokolada sadrži antioksidante koji snižavaju pritisak.
  • Čokolada ima čak 600 elemenata koji joj daju ukus, a vino, radi poređenja, samo 200.
  • Najveća čokolada na svetu koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda napravljena je u Čikagu, a njena težina je iznosila gotovo šest tona.
  • Pre gotovo 2500 godina čokoladu su, uglavnom u obliku pića (vrlo često gorkog), konzumirale Maje, dok su zrna kakaoa koristili i kao valutu.
  • Čokolada se topi na oko 35 stepeni Celzijusovih, što je malo ispod temperature ljudskog tela. Zato se ova divna poslastica topi čim je stavite na jezik.
  • Istraživanja su pokazala da tamna čokolada poboljšava pamćenje i koncentraciju, kao i sposobnost rešavanja problema, tako što povećava protok krvi u mozak.
  • Žene jedu gotovo duplo više čokolade od muškaraca.
  • Više od 20 miliona kilograma čokolade se kupi svake godine u znak ljubavi.
  • Nisu poznati bilo kakvi oblici alergije na čokoladu.
  • Tokom života prosečna osoba pojede oko 160kg čokolade.
  • Sladoled u kornetu izmislila je devojka prodavca sladoleda u Luizijani 1904. godine. Pošto joj je mladić poklonio cveće umotano u hartiju, ona je došla na ideju da na sličan način napravi fišek od oblandi i u njega stavi sladoled.
  • Prvu mašinu za sladoled konstruisala je žena - Nensi Džonson 1846. godine.
  •  U Kanadi je 1988. godine spremljen najveći sladoled na svetu koji je sa svoje 24 tone ušao u Ginisovu knjigu rekorda.
  • Među najneobičnijim sladoledima su oni sa ukusom avokada, belog luka, azuki pasulja i kiselih krastavaca.
  • Najskuplji sladoled na svetu košta 1000 dolara i napravljen je od listića zlata, kavijara i drugih skupocenih sastojaka.
  • Istraživanja na Univerzitetu u Njujorku pokazala su da se sklonost ka slatkišima nasleđuje, posebno prema čokoladi.