|
Niko nije imun na ukusne poslastice. U nastavku možete pročitati
nekoliko zanimljivih činjenica o raznim slatkišima:
- Naučni naziv drveta odakle potiče čokolada "Theobroma cacao" u
prevodu znači "hrana za bogove".
- Crna čokolada sadrži antioksidante koji snižavaju pritisak.
- Čokolada ima čak 600 elemenata koji joj daju ukus, a vino, radi
poređenja, samo 200.
- Najveća čokolada na svetu koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda
napravljena je u Čikagu, a njena težina je iznosila gotovo šest
tona.
- Pre gotovo 2500 godina čokoladu su, uglavnom u obliku pića (vrlo
često gorkog), konzumirale Maje, dok su zrna kakaoa koristili i kao
valutu.
- Čokolada se topi na oko 35 stepeni Celzijusovih, što je malo
ispod temperature ljudskog tela. Zato se ova divna poslastica topi
čim je stavite na jezik.
- Istraživanja su pokazala da tamna čokolada poboljšava pamćenje i
koncentraciju, kao i sposobnost rešavanja problema, tako što
povećava protok krvi u mozak.
- Žene jedu gotovo duplo više čokolade od muškaraca.
- Više od 20 miliona kilograma čokolade se kupi svake godine u
znak ljubavi.
- Nisu poznati bilo kakvi oblici alergije na čokoladu.
- Tokom života prosečna osoba pojede oko 160kg čokolade.
- Sladoled u kornetu izmislila je devojka prodavca sladoleda u
Luizijani 1904. godine. Pošto joj je mladić poklonio cveće umotano u
hartiju, ona je došla na ideju da na sličan način napravi fišek od
oblandi i u njega stavi sladoled.
- Prvu mašinu za sladoled konstruisala je žena - Nensi Džonson
1846. godine.
- U Kanadi je 1988. godine spremljen najveći sladoled na
svetu koji je sa svoje 24 tone ušao u Ginisovu knjigu rekorda.
- Među najneobičnijim sladoledima su oni sa ukusom avokada, belog
luka, azuki pasulja i kiselih krastavaca.
- Najskuplji sladoled na svetu košta 1000 dolara i napravljen je
od listića zlata, kavijara i drugih skupocenih sastojaka.
- Istraživanja na Univerzitetu u Njujorku pokazala su da se
sklonost ka slatkišima nasleđuje, posebno prema čokoladi.
|
|