ISTORIJA ŠMINKE

  Šminka se po prvi put pojavljuje u Starom Egiptu. Tada su se šminkali i muškarci i žene. Koristili su pudere napravljene od gline ili belog olova kako bi izbledeli kožu lica. Karmin i rumenilo su pravili od crvene gline, a oči su im bile uokvirene crnim linijama i izvučene u oblik badema, imitirajući tako oko Horusa, boga neba, rata i zaštitnika faraona. Dakle, šminka je za njih, pored estetskog, imala i religijsko značenje. Egipćani su takodje farbali svoju kosu i lakirali nokte. Poznato je da su Kleopatra i Nefertiti svoje nokte lakirale crvenom bojom.

   U Antičkoj Grčkoj šminka se koristila u minimalnim količinama. Preferirali su prirodan izgled, a šminka je bila rezervisana samo za više slojeve gradjanstva. Oni koji su se šminkali, izbeljivali su ten i stavljali crveni karmin koji su dobijali od morskih algi ili gnječenog duda. Koristili su crne pigmente kako bi ofarbali svoje obrve i postigli efekat spojenih obrva.

  Šminkanje u srednjem veku nije bilo toliko zastupljeno, ali im je bilo dozvoljeno da se šminkaju kako bi prekrili znakove bolesti. Za razliku od prethodnih civilizacija, srednjovekovne zene nisu koristile senke za oči ili ajlajner, ali su čupale svoje obrve.

   Nakon srednjeg veka, šminka se ponovo vraća u modu. Beo ten je i dalje popularan, zajedno sa crvenim karminom i rumenilom. Zatim je usledilo viktorijansko doba, gde je sve bilo tabu, ne samo šminkanje. Šminku su koristile samo prostituke i glumci.

   Nakon ovog perioda ženama je dopušteno da se šminkaju i oblače kako im je volja. Revolucionarne godine, u pogledu estetike, su dvadesete godine prošlog veka, kada je po prvi put taman ten bio u modi i to zahvaljujući Koko Šanel. Kasnije je usledila era Merilin Monro, sa sve oblinama, ajlajnerom i crvenim karminom kao “must have”. Zatim era Tvigi, sa veštačkim trepavicama i mršavim telom, onda sedamdesete godine kada je prirodan izgled bio u modi za razliku od osamdesetih kada je preterivanje u svemu bilo u trendu. Konačno, stižemo i do današnjice, gde je zaista sve dovoljeno i prepušteno ženama na volju.

Početna     Biografija    Četkice    Šminka    Kontakt