Biografija

Galerija

Kanzas

Recepti

Kontakt
Recepti
Iako nisam u mogućnosti da češće kuvam, ja obožavam da se motam po kuhinji. Kod mene u kući redovno kuvaju i mama i tata, pa sam se tako i ja pored njih navikla. Pored nekih klasičnih jela, često pribegavamo različitim kuvarima koji su nasleđeni od davnina. Takođe, kulinarske emisije i pretraživanje recepata po internetu su neizostavni deo planiranja svakog obroka!
Ovo su neka od meni omiljenih jela:

PAELJA

POTREBNO JE:
750 g pirinča, 12 komadića pilećeg mesa, 150 g belog pasulja, 300 g graška, 2 oljuštena paradajza, 12 rakova sa ljuskom, 2 čena drobljenog belog luka, 1 zelena paprika, 1,5 l pileće supe, 2 kesice šafrana u prahu, 12 školjki, so, biber, 4 kašičice maslinovog ulja.

PRIPREMA:
Propržite pileće meso na maslinovom ulju u velikom i dubokom tiganju. Dodajte grašak i pržite nekoliko minuta, potom dodajte beli luk, papriku na kockice i paradajz. Dobro pomešajte i dodajte pileću supu. Ostavite da se kuva 15 minuta. Dodajte pirinač, so, biber i dobro promešajte drvenom kašikom. Dodajte šafran, rakove, školjke i pasulj. Mešajte sve dok ne apsorbuje supu. Mora se kuvati na slaboj vatri najmanje 15 minuta. Pre serviranja ostavite da odstoji nekoliko minuta.

 

PUNJENI BATACI

POTREBNO JE:
6 pilećih bataka sa karabatakom,oko 100g dimnjene slanine,200g šunke,150g dimnjenog mesa,200g kačkavalja,1 barena šargarepa,2-3 kašike senfa,suvi biljni začin,mešavina začinskog bilja(ruzmarin,bosiljak,peršun),malo margarina. za bešamel:20g maslaca,kašika brašna,pileća kocka za supu,400ml vode.(ili gotova krem supa).

PRIPREMA:
Mesu odstraniti kosti,premazati malo senfom,posuti začinskim biljem,sitno iseckano dimnjeno meso,sitno iseckanu šunku kao i šargarepu i posuti rendanim kačkavaljem.Meso čvrsto urolati,pričvrstiti čačkalicom,poređati u posudu za pešenje.Staviti komadiće margarina preko mesa. Ako koristite gotovu supu skuvajte po uputstvu sa kesice,ili ugrejte vodu i dodajte kocku za supu.Otopite maslac,upržite brašno i zalijte supom.Prelijte meso i pecite na 180C dok ne porumeni,oko 70min.

 

 

NJOKE SA 4 VRSTE SIRA

POTREBNO JE:500 ml slatke pavlake, 70 g parmezana, 30 g gorgonzole, 70 g mocarele, 70 g tvrdog sira, 1 ½ kašika brašna, 1 kg smrznutih njoka, 2 kašike prezli, malo seckanog peršuna, so, biber, 2 jaja.

PRIPREMA:
Skuvajte njoke prema uputstvu. U širokoj plitkoj posudi, na laganoj vatri, kuvajte slatku pavlaku i sireve. Mešajte dok se sirevi ne otope. Umešajte brašno, posolite i pobiberite, pa sklonite sa vatre. Umešajte jaja i dodajte malo peršuna. Njoke stavite u jednu veliku vatrostalnu posudu. Prelijte ih pripremljenim umakom i pospite sa malo prezli. Pecite ih desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

 

 

Početna