PAELJA

POTREBNO JE:
750 g pirinča, 12 komadića pilećeg mesa, 150 g belog pasulja, 300 g
graška, 2 oljuštena paradajza, 12 rakova sa ljuskom, 2 čena
drobljenog belog luka, 1 zelena paprika, 1,5 l pileće supe, 2 kesice
šafrana u prahu, 12 školjki, so, biber, 4 kašičice maslinovog ulja.
PRIPREMA:
Propržite pileće meso na maslinovom ulju u velikom i dubokom
tiganju. Dodajte grašak i pržite nekoliko minuta, potom dodajte beli
luk, papriku na kockice i paradajz. Dobro pomešajte i dodajte pileću
supu. Ostavite da se kuva 15 minuta. Dodajte pirinač, so, biber i
dobro promešajte drvenom kašikom. Dodajte šafran, rakove, školjke i
pasulj. Mešajte sve dok ne apsorbuje supu. Mora se kuvati na slaboj
vatri najmanje 15 minuta. Pre serviranja ostavite da odstoji
nekoliko minuta.
|
PUNJENI BATACI
POTREBNO
JE:
6 pilećih bataka sa karabatakom,oko 100g dimnjene slanine,200g
šunke,150g dimnjenog mesa,200g kačkavalja,1 barena šargarepa,2-3
kašike senfa,suvi biljni začin,mešavina začinskog
bilja(ruzmarin,bosiljak,peršun),malo margarina. za bešamel:20g
maslaca,kašika brašna,pileća kocka za supu,400ml vode.(ili gotova
krem supa).
PRIPREMA:
Mesu odstraniti kosti,premazati malo senfom,posuti začinskim
biljem,sitno iseckano dimnjeno meso,sitno iseckanu šunku kao i
šargarepu i posuti rendanim kačkavaljem.Meso čvrsto
urolati,pričvrstiti čačkalicom,poređati u posudu za pešenje.Staviti
komadiće margarina preko mesa. Ako koristite gotovu supu skuvajte po
uputstvu sa kesice,ili ugrejte vodu i dodajte kocku za supu.Otopite
maslac,upržite brašno i zalijte supom.Prelijte meso i pecite na 180C
dok ne porumeni,oko 70min.
|
NJOKE SA 4
VRSTE SIRA
POTREBNO
JE:500 ml slatke pavlake, 70 g parmezana, 30 g
gorgonzole, 70 g mocarele, 70 g tvrdog sira, 1 ½ kašika brašna, 1 kg
smrznutih njoka, 2 kašike prezli, malo seckanog peršuna, so, biber,
2 jaja.
PRIPREMA:
Skuvajte njoke prema uputstvu. U širokoj plitkoj posudi, na laganoj
vatri, kuvajte slatku pavlaku i sireve. Mešajte dok se sirevi ne
otope. Umešajte brašno, posolite i pobiberite, pa sklonite sa vatre.
Umešajte jaja i dodajte malo peršuna. Njoke stavite u jednu veliku
vatrostalnu posudu. Prelijte ih pripremljenim umakom i pospite sa
malo prezli. Pecite ih desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni
na 200 stepeni.
|