TurskaKarakteristično za Turke je da jedu sporo i sa pauzama. Često između jela vole da zapale cigaretu ili popiju piće. Normalno je jesti samo kašikom i viljuškom. Svuda i uvek se nudi crni čaj. Čak i kada ste u redu u nekim objektima možete očekivati ovakvu ponudu. |
|
ItalijaPrema nepisanom pravilu, večera je previđena za vreme od 19 do 21h. U originalnim italijanskim restoranima, račun vam neće biti dostavljen odmah nakon jela. To ne znači da vas konobar ne primećuje nego je deo kulture uživanje u hrani bez požurivanja. |
|
GrčkaZavisno od doba dana i od raspoloženja, uz meze i glavno jelo pije se uzo ili belo vino. Grci lagano uživaju u jelima, kako bi najbolje osetili njihov raskošan ukus. Druženje za trpezom je važan socijalni momenat u ovoj kulturi. Savremeni tempo života uneo je mnoge promene, ali bez obzira na to nedeljno popodne se provodi sa širom porodicom uz dobru hranu. |
|
MađarskaTokom proteklih hiljadu godina dolazi do mešanja, kako u kulturi tako i u hrani, istoka i tradicije zapadnog sveta. Recepti su preuzimani i prilagođavani u skladu sa ukusima nacije. Prateći tok istorije, svakom novom epohom mađarska kuhinja postajala je bogatija, iz svakog perioda prenela je najkvalitetnija jela u sadašnjost. U osnovi ove kuhinje nalazi se svinjetina,teletina i perad za šta je zaslužan nomadski duh ovog naroda iz ranih godina. |