Čokolada
Čokolada se dobija od kakaove mase i šećera. Često se u tu smesu dodaje
kakaov maslac, vanila, mleko ili pak lašnik, badem, kafa...
Osnova i glavni sastojak čokolade je zrno kakaa.
Zrno kakaa je plod biljke kakaovca. Stablo kakaovca visoko je 20 metara i
može da živi i 150 godina!
U 100g čiste čokolade, sa visokim udelom kakaa,
nalazi se 560mg kalijuma, 5g proteina, 48g šećera, 43mg kofeina, gvožđe,
magnezijum ali i vitamini A, B6, B12, C.
Čokolada se smatra odgovornom za stimulisanje
dobrog raspoloženja, odnosno podstiče stvaranje serotonina (hormona "dobrog
raspoloženja") u našem organizmu.
Postoje tri vrste čokolade: mlečna, crna i bela. Još uvek nije dokazano koja
je ukusnija, ali o ukusima ne treba raspravljati...
Čokolada danas poprima mnoge oblike i figure...
Može biti u obliku pralina, punjenih raznim filovima...
Ili u obliku raznih figura...
Ipak, postoje figure koje su fascinantne, kao na primer cipela od čokolade u
prirodnoj veličini...
Kao i one koje svaka devojka želi da dobije na poklon.
Čokoladni zec visok 1 metar...
Međutim, čokolada može biti i u tečnom stanju.
Čokoladna fontana nalazi se u galeriji ispod.