POČETNA   BIOGRAFIJA   ČOKOLADA   CVEĆE   KONTAKT

 

 

 

 

 

 

 

 

Čokolada

Čokolada se dobija od kakaove mase i šećera. Često se u tu smesu dodaje kakaov maslac, vanila, mleko ili pak lašnik, badem, kafa...

Osnova i glavni sastojak čokolade je zrno kakaa. Zrno kakaa je plod biljke kakaovca. Stablo kakaovca visoko je 20 metara i može da živi i 150 godina!



U 100g čiste čokolade, sa visokim udelom kakaa, nalazi se 560mg kalijuma, 5g proteina, 48g šećera, 43mg kofeina, gvožđe, magnezijum ali i vitamini A, B6, B12, C.


Čokolada se smatra odgovornom za stimulisanje dobrog raspoloženja, odnosno podstiče stvaranje serotonina (hormona "dobrog raspoloženja") u našem organizmu.



Postoje tri vrste čokolade: mlečna, crna i bela. Još uvek nije dokazano koja je ukusnija, ali o ukusima ne treba raspravljati...

Čokolada danas poprima mnoge oblike i figure...


Može biti u obliku pralina, punjenih raznim filovima...





Ili u obliku raznih figura...







Ipak, postoje figure koje su fascinantne, kao na primer cipela od čokolade u prirodnoj veličini...

Kao i one koje svaka devojka želi da dobije na poklon.
Čokoladni zec visok 1 metar...


Međutim, čokolada može biti i u tečnom stanju.
Čokoladna fontana nalazi se u galeriji ispod.
GALERIJA

Slike

<< prethodna  sledeća >>