Srpska kuhinja je hetorogena, iako su burna istorijska
desavanja uticala i na ishranu naroda, pa tako svaki region ima svoje
specificnosti i razlicitosti. Moze se reci da su presudni uticaji bili
vizantijsko-grcki, dakle — mediteranski, zatim orijentalni i austrougarski.
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je
uobicajeno obedovanje 3 puta dnevno (dorucak, rucak i vecera), uz napomenu da je
najvazniji i najcesce najobimniji obrok - rucak.
Ishrana se poistovecuje sa unosenjem hranljivih materija (konzumiranje hrane i
pica), ali u cirem smislu, predstavlja uzivanje u trpezi. Ovaj veoma slozen
proces, stvara ono sto se naziva »nacionalna kuhinja«, koju cine: izbor
namirnica, njihovo uzgajanje, priprema jela, ambijent u kome se hrana servira,
kao i nacin kako se servira.
U srpskim selima naziv za kuhinju je „kuca“, a centralni deo je bilo ognjiste,
koje je predstavljalo vazno, kultno mesto, pored koga se odigravao svakodnevni
zivot, okupljala cela porodica. Sedelo se na drvenim klupama, tronoscima i
stolicama, posudje je bilo drveno i zemljano, a u bogatijim kucama i bakarno.
Hleb se pravio od zitnog ili kukuruznog brasna.
U tradicionalna srpska jela spadaju jela sa rostilja,
koja su veoma popularna i cine glavnu ponudu u vecini restorana. Cesto se
spremaju i kao tzv. "fast fud".
Sarma je tradicionalno tursko jelo, vrlo popularno na
Balkanu, koje se uglavnom pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinca
tako sto se meso i pirinac uvije u jedan list kupusa. U pojedinim krajevima
Srbije sarma se uvija u lisce vinove loze a nadev se pravi od pirinca
proprzenog na luku. Na ovakav nacin sarme se spremaju za vreme posta. Sarma
je cesto jelo na srpskim svetkovinama i veseljima.
Ajvar je specijalna vrsta salate, specijalitet
balkanske kuhinje, napravljena od crvene paprike. Ajvar je poreklom je iz
Srbije. Koristi se kao dodatak mnogim jelima, a najcesce kao hlebni namaz.
Uz papriku se najcesce dodaje i plavi patlidzan. Salata od cistog plavog
patlidzana se zove pindjur, tako da se za njihovu mesavinu naizmenicno
koriste oba izraza.
Ajvar se tradicionalno pravi na jesen, kada je puna sezona paprike, i
koristi cele godine. Ajvar se pravi i od ljutih i od slatkih paprika.
Priprema se rucno u otvorenim serpama na sporetu na drva. Pre same pripreme
ajvara, paprike se ispeku, pažljivo oljuste, ocede i samelju. Pre serviranja
obicno se doda malo sitno iseckanog, posoljenog belog luka.
Palacinka je poslastica przena u ulju ili bez
ulja. Palacinke su okrugle, mogu biti debele ili tanke, a prave se od smese
umesene od brasna i mleka ili vode, i 1—6 jaja. Palacinka je verovatno
najstariji oblik hleba i poznata je širom planete, spremana na razlicite
nacine.
Palacinka se nakon przenja premaze slatkim ili slanim nadevom. Od slatkih,
najcesce se koriste pekmez, dzem, razni industrijski kremovi, med ili slicno.
Od slanih nadeva, koriste se sir, kajmak, razna vec gotova jela, kao ruska
salata, ili slicno. Po premazivanju, palacinka se umotava u cilindrican
oblik, ili se premota u trouglasti oblik. Po zelji, na vec umotanu palacinku
se mogu stavljati drugi dodaci.
Etimoloski, rec „palacinka“ nastala je od latinske reci „placenta“ koja
znaci „kolac“.