Duško Radović

 

 

ENTER  POČETNA  O MENI  LINKOVI  GALERIJA  PS SLIKE  KONTAKT

 

 

 

Duško Radović, pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik, je rođen 29.novembra 1922. godine u Nišu. Bio je glavni urednik "Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio-Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe" i od 1975. godine bio je urednik Studija B. Umro je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu.

Najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija "Studio B", koji su kasnije objavljeni u tri knjige "Beograde dobro jutro". Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečijeg hora "Kolibri":

Poznatija dela

Njegova dela prevođena su na sve značajnije svetske jezike.

Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

 

Najlepši Radovićevi aforizmi:

* Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.

* Volite se kad niste zajedno. To je prava ljubav. Ko ume da se voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s kim je.

 * Život prolazi, a mi ne znamo sta bismo sa njim. Mrzi nas ili ne umemo da živimo. Najradije bismo ga ustupili nekom drugom i uživali gledajući kako je lep nas život kad ga drugi žive.

* Teško je biti sam. Od toga je jedino teže kada su dvoje sami. 

* Za ljubav je važna i neophodna ona lepa i slatka glupost. A za brak se traži ona odvratna i surova pamet.

* Samo deca koja ne slušaju mogu postati bolja od svojih roditelja.

* Tucite decu sve dok vam ne priznaju zašto ste ih tukli. 

* San svakog praseta je da umre kao svinja.

* Svaki novi dan je ili nagrada ili kazna za ono sto smo juce uradili.

* Strašno je to kad imate da ispričate nešto važno a nemate kome. A još je strašnije kad imate kome, a nemate šta. 

* U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta: kad birate zanimanje i bračnog druga. Ko oba puta promaši, mora biti pametan celog života.

* Ne pretičite pametnije od sebe. Prava vozačka takmičarska disciplina zove se - ko ce duže,a ne ko ce brže voziti.

 

Poslušajte:

Beograde dobro jutro 1

Beograde dobro jutro 2

Beograde dobro jutro 3